Cum poți știi că ai pietre la fiere: Ce simptome indică această afecțiune. Boala biliară (colelitiază), cunoscută și sub denumirea de calculi biliari , este o boală caracterizată prin formarea de concrețiuni (pietre) în vezica biliară sau în canalele biliare.
Există trei tipuri de calculi biliari: colesterol, bilirubină (pigment) și mixt.
Primul tip de calculi este cel mai frecvent (până la 80%), aceștia sunt calculi de culoare galben-verzui, compuși din colesterol. Pietrele de bilirubină sunt de culoare închisă și se formează din cauza excesului de bilirubină din bilă. În consecință, pietrele mixte sunt formate din depozite de colesterol, bilirubină și săruri de calciu, relatează portalul de sănătate The Health Site.
CITEȘTE ȘI: De ce nu ar trebui să mănânci banane dacă ai o criză de fiere
Calculii biliari în sine nu provoacă niciun simptom. Adesea, o persoană poate afla despre prezența lor doar atunci când este supusă unui test de diagnosticare sau unei intervenții chirurgicale din alt motiv.
Simptomele pronunțate și extrem de neplăcute apar atunci când apar complicații:
Pacientul poate simți crampe bruște și crize de durere din ce în ce mai puternice (colică biliară) în partea superioară dreaptă a abdomenului, dureri în centrul abdomenului, în spate, între omoplați și în umărul drept.
Colica biliară apare cel mai adesea după o masă mare, seara și noaptea.
Alte simptome includ febră, greață și vărsături, icter și scaune cu aspect argilos.
Există un risc crescut de apariție a calculilor biliari:
CITEȘTE ȘI: Tratamentul natural pentru crizele de fiere
Formarea pietrelor se datorează unei încălcări a metabolismului colesterolului și bilirubinei, precum și conținutului lor excesiv în bilă. Acest „exces” este furnizat de ficat, care produce prea mult colesterol (în obezitate, dietă săracă) sau bilirubină (în ciroza hepatică, infecția canalelor biliare, anemia hemolitică).
Alte cauze includ: blocarea ieșirii bilei din vezica biliară din cauza măririi organelor vecine, tumori maligne; tulburări funcționale ale sistemului biliar (dischinezie biliară).